Zaniknutú obec Ruské si pripomína výstava s názvom Svedectvo spod Pľaše

06.07.2010 Snina

Snina 6. júla (TASR) - V priestoroch Domu Matice slovenskej v Snine sa v týchto dňoch sprístupnila verejnosti výstava s názvom Svedectvo spod Pľaše.
Prostredníctvom 150 fotografií si pripomína život zaniknutej obce Ruské, z ktorej boli v 80. rokoch 20. storočia jej obyvatelia vysťahovaní v dôsledku výstavby vodného diela Starina.
Okrem snímok fotografa Jozefa Lauruského, rodáka z Ruského, sa na výstave prezentuje aj viacero fotografií z rodinných albumov ľudí, ktorí mali v obci situovanej pod kopcom Pľaša kedysi svoje domovy. \"Fotogaléria sčasti mapuje zvyky, rituály a život miestneho obyvateľstva, pozvoľne prechádza do obdobia, keď sa domy v dedine začali kvôli výstavbe Stariny búrať. Najstaršia snímka môže byť z roku 1900, \" uviedla pre TASR Mária Mišková z Vihorlatského osvetového strediska v Humennom. Posledných 15 záberov, ktoré sú oproti ostatným čiernobielym farebné, vytvorili za posledné roky pri spoločných stretnutiach niekdajší obyvatelia Ruského. Ako dodala, žiadna z prezentovaných fotografií nemá komerčné pozadie a nevznikla na spoločenskú objednávku. \"Je to skutočne osobná a veľmi silná výpoveď o vzťahu k rodisku, \" uzavrela Mišková.
Obyvatelia obce sa každý rok počas prvého júlového víkendu stretávajú v blízkosti zaniknutej obce voľne v prírode. \"Stratili svoje domovy, no nepodarilo sa ich vykoreniť, \" konštatovala Mišková. Dodala, že stretnutie rodákov z Ruského a ich potomkov sa koná aj o niekoľko mesiacov, v septembri. \"Prichádzajú sem dokonca aj generácie ľudí, ktorí sa tu vôbec nenarodili, \" informovala Mišková. Vystavované fotografie sa podľa jej slov dočkajú v blízkej budúcnosti aj knižného vydania. Na pamätných miestach v blízkosti zaniknutej obce sa zároveň niekoľko z nich v podobe veľkorozmerných bannerov umiestni v prírodnom prostredí.
Výstava fotografií, ktorú pripravilo Vihorlatské osvetové stredisko v Humennom v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Snine a Urbárskym a pasienkovým združením Ruské so sídlom v Snine, potrvá do 5. augusta. V novembri sa opätovne predstaví verejnosti v meste Humenné.
 

Vyberte región